Keramik-Keramik maskiner og ovne der virker

Guide til valg af Keramikovn

Der findes ovne til ethvert behov. At klarlægge behovene er første skridt, at finde øvre begrænsinger for valg af keramikovn det næste.

De nedre grænser

Vil man opnå erfaring i at brænde, og har man en meget begrænset produktion skal man vælge en lille ovn. En 50 liters topovn fx.

Volumen og overflade.

Da keramikovne dybest set er beholdere der forsøger at varme meget højere end de omgivende temperaturer gør det en stor forskel hvor mange kw, volume og hvor stor overflade ovnen har.

Det vil altså være en fordel at vælge så stor en ovn som muligt, da overfladen altid vil blive mindre ifht. volumen jo større den bliver. Men hvis man kun producerer til en 50 liter på en uge skal man nok ikke gå højere.

Strøm og installationer

En typisk husinstallation er på mellem 25 og 32 Ampere.
Det er normalt at have 400V tilgængeligt i et hus i Danmark.
De 400V fås når tre faser kombineres. Hver fase er kun 230V.
Før 1993 var det 220V. Men det er det altså ikke længere.

1993-2008 var tolerancen +6%/-10%. Fra 2008 blev tolerancen på den leverede spænding ændret til 230 V ±10 % og dermed gjort symmetrisk igen; det skete med standarden DS/EN 60038, CENELEC-standardspændinger.

Det vil sige at fasespændingen i forsyningspunktet nu kan ligge i intervallet 207 V til 253 V.
Så man kan sagtens risikere at have mere eller mindre spænding afhængig af hvor langt man er fra den lokale transformer.

Den hurtige måde at finde ud af hvad man har tilgængeligt hvor ovnen skal være, er at kigge på gruppetavlen. Finder man der sikringer med tre faser på har man 400V.


De fleste af de 230V ovne der sælges kræver 16A.
Dette er ikke noget almindelige stikkontakter kan klare. De er typisk til max 13A og kablet der er trukket til dem er typisk for småt til at kunne tåle den ekstra belastning.
Så vil man have en en-faset ovn så skal der enten etableres en ny gruppe og trækkes nyt kabel, eller den skal bruge samme kabel og gruppe som vaskemaskine/tørretumbler der typisk stadig er 16A.

400 volt eller kraft fås når man kombinerer tre faser på hver 230 volt. Hver fase er ved vekselstrøm en sinuskurve der veksler mellem plus og minus 100 gange i sekundet (50 dobbeltsvingninger pr. sekund = 50 Hz)

Skal man have en større ovn skal man tage stilling til hvor mange ampere man har i gravstenen, hvor stor stikledningen er og hvad ens forbrug er. Dette er en opgave for en elektriker, de er vant til at dimensionere.
Kig på CUBUS skema for at forstå begrænsninger ved kvadrat størrelse og placering af kablet.

Type af ovn

Brændes der en gang om ugen skal man nok ikke investere i en professionel ovn. Brændes der hver dag bør man nøje overveje en professionel model. fx BC6 XT eller CT-5- og
CL-5


Hvis man vil have det bedste, drejer det sig om at have så meget isolering som muligt og så mange kw ifht. volumen som muligt. Her ender man i enten BC6 eller de endnu bedre bestykkede laboratorieovne.

Pgaf. topovnenes konstruktion er der en naturlig begrænsning af deres kapacitet. Mens man med kammerovne kan få langt mere effekt på en mindre volume.

Jo kraftigere varmelegemer ifht. den krævede effekt jo længere levetid vil trådene have. Men de vil så også være dyrere.