Keramik-Keramik maskiner og ovne der virker

Keramikovne

Keramikovne idag er i denne del af verden for det meste lig med elektriske ovne. De er nemme, for man kan bare stille dem og så glemme dem indtil temperaturen er faldet.

Det store valg går typisk mellem en topovn og en kammerovn.

Topovne udmærker sig ved at være den billigste konstruktion at fabrikere, og tillige let. Bagdelen er at de typisk ikke er særligt godt isolerede og har færre kw ifht. volumen.

Kammerovne kan i princippet laves så store som man ønsker det. De er til gengæld dyrere at fabrikere, da isoleringsstenene ikke kan udnyttes til den bærende struktur. De er tungere og typisk svejset i stål.

Vil du lidt dybere ind i valget handler det om hvor megen strøm man har tilgængelig og hvor meget plads og penge man har. Se evt. Guide til valg af keramikovn.

Har du for mange penge køber du blot en BC6 kammerovn eller en af CLL laboratorieovnene. Så er du dækket ind for resten af livet.

Elektriske ovne

Elovne er simple konstruktioner, det er en skal af isolationssten, et keramisk filtlag, en ydre kappe af stål, nogle varmelegemer. En termoføler, en styring og en kontaktor eller to.
Forskellen på et relæ og en kontaktor er at kontaktoren er designet til at tænde og slukke mange gange. Et relæ kan ikke forventes at skulle kunne det samme.

kontaktor også fejlagtigt benævnt relæSSR Solid-State-Relay

Elektromekanisk kontaktor og ditto Solid State

Kontaktoren er økonomisk, sikker og enkel at bruge. Men den har begrænset levetid og er støjende når det slår til og fra. For at forlænge dens levetid, skal dets arbejdsfrekvens være langsommere end ved et solid state relæ. Dette reducerer præcisionen hvis ikke en PID styring anvendes.
De fleste styringer bruger en kontrolspænding på 230V. For en 50 år siden var det ofte 24V.

elektromekanisk kontaktor mekanisme

Hvordan en elektromekanisk kontaktor fungerer

SSR, solid state relay - på dansk halvleder relæ. SSR har teoretisk set en uendelig levetid når det anvendes korrekt. SSR kan arbejde ved højere frekvens for en nøjere kontrolleret temperaturstyring. Ganske lydløst.
Der er dog flere ulemper ved det. Fordi det er lavet af halvledere har det en begrænset indre modstand der vil gøre det varmt når der passerer strøm. Dette nødsager en køleprofil og en anden afskærmning med mulighed for konvektiv køling eller en blæser. SSR er også følsom over for spændingsudslag i strømmen. Det kan blive beskadiget af overspænding som følge af lynnedslag eller andet. Når SSR fejler er det normalt i den kortsluttede position hvilket får ovnen til at blive ved med at varme. Medmindre man anvender en sikkerhedskontaktor. SSR findes normalt med 3-32V styrestrøm, men kan skaffes til 230V.

varmelegemer

Varmelegemerne er justeret til ovnens størrelse, de er lavet af en jern-krom-aluminiums legering FeCrAl som er af en sådan beskaffenhed at den tåler temmelig meget varme over lang tid førend den går til. Er man fingernem og kan regne, kan man sno sine egne.
Læs mere om varmelegemer.

isoleringssten

Isoleringsstenene er keramiske sten med huller i. Jo mere varme de skal kunne tåle des mere aluminium består de typisk af. Aluminiumsoxid er meget stærkt og varmebestandigt i keramiske blandinger. IFB bliver de også kaldt hvilket er forkortelsen af Insulating Fire Brick. De fås i forskellige klasser hvor de bedst isolerende er de mest porøse og mindst stærke.

Pyrometer

Pyrometre er hele måleinstrumentet inklusive den termoføler som på engelsk hedder thermocouple.
En termoføler er en aktiv temperaturføler der uden hjælpeforsyning måler temperaturforskelle. Læs mere om termofølerer og varmemåling i en keramikovn.