Keramik-Keramik maskiner og ovne der virker

Fejlfinding på keramikovne

De fleste ved ikke hvad en keramikovn er.
Det er noget underligt teknisk med strøm og isoleringsmaterialer, uha.

Sandheden er at keramikovne dybest set er overdimensionerede brødristere med eksakt varmekontrol og meget bedre isolering.

Typiske fejl på en keramikovn

Ovnen kan ikke nå toptemperaturen

Styringen melder fejl fordi opvarmningshastigheden er for langsom eller gået helt i stå. Primær fejlkilde er slidte varmelegemer, sekundær er brud på varmelegeme, eller brud på forbindelse mellem varmelegeme og elledning. Tertiær er en forkert indstillet dørkontakt der slår strømmen fra når varmen skubber døren få mm.

Hvordan afklares dette?

Inspicer varmelegemer, er de grå og har en meget irregulær overflade? er de skvattet sammen?
Dine varmelegemer skal skiftes.
Dette gøres ved at trække strømstikket ud, åbne bagpå ovnen, skrue alle koblinger til strømmen af varmelegemer.
Trække kramper ud af rillerne og derefter vriste varmelegemer forsigtigt ud. De nye varmelegemer sættes i, forbindes til strømmen. Nye kramper sætttes i for at sikre at trådene ikke stikker af. Tråde der stikker af er absolut ikke smart, de skal sættes på plads så snart det observeres. En blæselampe anvendes til at blødgøre tråden og den pakkes ind i rillen igen og sikres med ekstra kramper. Her kan man super nemt komme til at knække tråden, så der skal udvises forsigtighed. Får tråden lov til at hænge vil den til sidst risikere at ramme andre tråde, ovnplader eller glasuren på emnerne. I sidste ende betyder det at den skal skiftes.

Hvis varmelegemer ser fine ud, og man heller ikke kan se brud på dem inde i ovnen. Så åbnes ovnen bagpå og kobling mellem ledninger og varmelegemer inspiceres.
Dette gøres efter man har taget stikket ud, ellers risikerer man at blive ristet. En dårlig forbindelse her gnister nemt hul i samlingen. Er dette tilfældet skifter man samlingen ud.
Det aller nemmeste er at bruge en rustfri bolt og møtrik med spændringe imellem ledning og varmetråd.
En sådan kan spændes dejligt hårdt til uden at gå i stykker.

Hvis der heller ikke er noget der, skal man kigge på dørkontakten. Dørkontakten er den lille anordning der sikrer at pilfingre ikke kan få stød ved at åbne ovnen mens den kører. Man tester ved at tænde ovnen på et program der giver fuld skrue og så lirker man på døren. Slår ovnen strømmen fra er synderen fundet. Alt efter ovntype og fabrikat er der forskellige måder at komme omkring dette på.

Typisk vil alle 99% af alle fejl ligge indenfor det ovenfor beskrevne. Man kan dog også blive udsat for sikringer der ikke virker, så ovnen måske slet ikke får en fase eller kun får den halve spænding. Derfor vil al videre fejlfinding altid være noget med et multimeter så man kan måle om strømmen faktisk er til stede, ved kontakten, ved tavlen.
Aner man ikke en døjt om den slags skal man hyre en elektriker, altså efter man har sikret sig at problemet ikke er i ovnen.

Hvorfor råder jeg folk til at blive deres egen ekspert? fordi jeg ikke tror på ideen om børn der skal have hjælp af en voksen hele tiden.